Αξιοθέατα

Προικισμένη από την φύση, ανάμεσα από την θάλασσα και το βουνό, ανακαλύψτε τα μνημεία και τα αξιοθέατα του τόπου μας. Τόπους μυστηριακούς, τόπους ιστορικούς, τόπους μεγαλοπρεπείς, πλούσιος σε μνήμες, σε εικόνες, σε μυρωδιές και σε συναισθήματα.

Νεκρομαντείο Αχέροντα
Το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος, του Νομού Πρεβέζης, στο σημείο όπου έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης, η οποία αποτελούσε την είσοδο του κόσμου των ψυχών. Είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στον οποίο κατέληγαν οι επισκέπτες από το Ακρωτήρι Χειμέριο του χωριού Αμμουδιά, για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων. Ο Όμηρος στην Οδύσσεια περιγράφει αναλυτικά την περιοχή κατά την κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη.
Αρχαία Νικόπολη
Η Αρχαία Νικόπολη ήταν πόλη της Ηπείρου που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους στην νοτιοδυτική Ήπειρο κοντά στην σημερινή Πρέβεζα. Ο αρχαιολογικός της χώρος αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας. Βρίσκεται ακριβώς στο πιο στενό σημείο του ισθμού της χερσονήσου της Πρέβεζας, επαρκώς προστατευμένος από τη δόμηση, με αρχαιολογικό νόμο, και είναι επισκέψιμος.
Ποταμός Αχέροντας
Ο Αχέρων είναι ποταμός της περιφέρειας Ηπείρου και διασχίζει τους Νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Οι πηγές του Αχέροντα είναι πολλές. Οι πρώτες πηγές του προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στο Νομό Ιωαννίνων, και οι άλλες πηγές του προέρχονται από τα όρη Σουλίου και τα όρη Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Σημαντικές πηγές είναι επίσης αυτές του χωριού Βουβοπόταμος κοντά στη Γλυκή. Ο Αχέρων εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά, όπου σχηματίζει Δέλτα από το οποίο διαμορφώνονται τα δύο κύρια έλη της περιοχής, το έλος της Σπλάντζας και της Βαλανιδορράχης.
Ζάλογγο
Το Ζάλογγο είναι ένα από τα ιστορικά όρη της Ελλάδας. Το όνομά του συνδέθηκε με την προεπαναστατική περίοδο του 1821 και ειδικότερα με τον θρυλούμενο Χορό του Ζαλόγγου. Το Ζάλογγο είναι το βουνό το οποίο επέλεξαν οι γυναίκες του Σουλίου για να βάλουν την ηρωική υπογραφή τους στους ατέρμονους αγώνες των Ελλήνων με στόχο την ελευθερία. Η αφετηρία του ηρωικού τολμήματος ήταν όταν το Σούλι παραδόθηκε στον Αλή πασά αλλά οι γυναίκες και τα παιδιά αρνήθηκαν να παραδοθούν και κατέφυγαν στο Ζάλογγο. Εκεί οι Σουλιώτισσες έστησαν χορό ελευθερίας πέφτοντας στο γκρεμό, κρατώντας αγκαλιά τα παιδιά τους.
Αρχαία Κασσώπη
Στους λόφους του σημερινού χωριού Καμαρίνα του Δήμου Ζαλόγγου Πρέβεζας, υπάρχουν τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης, της Κασσώπης. H Κασσώπη ήταν πρωτεύουσα της αρχαίας Κασσωπαίας, η έκταση της οποίας συμπίπτει περίπου με αυτή του σημερινού νομού Πρέβεζας. Η πόλη, της οποίας έχουν διασωθεί αρκετά ερείπια, κτίστηκε τον 4ο αιώνα σε φυσικά οχυρή θέση, προστατεύοντας από την εκμετάλλευση των Ηλείων αποίκων την εύφορη πεδιάδα που απλωνόταν νοτιότερα.
Κάστρο Πάργας
To κάστρο της Πάργας βρίσκεται επάνω σε έναν οχυρό λόφο ακρωτήριο που δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού της Πάργας. Σε αυτή τη θέση πρωτόκτισαν κάστρο οι Βενετσιάνοι τα τελευταία χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το οχυρό κατεδαφίστηκε πρώτη φορά το 1537 μαζί με την πόλη για να χτιστεί για τρίτη φορά μέσα σ'αυτό το διάστημα το 1792 από τους Ενετούς όσο το δυνατόν πιο ισχυρό και ασφαλές. Την άμυνα αποτελούσαν 8 πύργοι στον εξωτερικό χώρο του κάστρου. Στο εσωτερικό του υπήρχαν 400 σπίτια κατάλληλα τοποθετημένα ώστε να καταλαμβάνουν μικρό χώρο.